Vijf handige tips om te beginnen met journallen

Gepubliceerd op 17 januari 2022 om 07:00

Er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar journallen is de meest simpele manier om je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd al je dromen uit te laten komen. Is het nu echt zo simpel? 

Iedereen die op de basisschool gezeten heeft kan schrijven, dus daar kan het niet aan liggen dat je het niet doet. Meestal zijn er ook nog honderd andere redenen waarom jij niet bent begonnen met journallen. In dit artikel hoop ik je te inspireren, zodat jij dan toch die pen op gaat pakken en er een schrift bij gaat pakken om te gaan schrijven. 

 

tips journallen

Journallen is eigenlijk gewoon dagboek schrijven. Het helpt je je gedachten op papier te zetten, waardoor er even weer wat meer lucht ontstaat in je hoofd. Je hebt je eigen BFF waar je alles aan kunt vertellen en mee kunt delen. Iemand die je niet onderbreekt en die niks door verteld. In een journal kun je alles kwijt wat je maar op je hart en je hoofd hebt, zonder oordeel.

 

Maar hoe begin je dan? 

 

Want dan heb je een schrift of dagboek voor je liggen en een pen in je hand. Je hebt een momentje voor jezelf en wat dan? Volg de volgende tips en ik weet zeker dat je zo aan het schrijven bent.

1.TIJD Neem echt even tijd om te schrijven. Tien minuten is al voldoende. En zorg dat je even niet gestoord wordt.

2. VRAAG Stel jezelf een vraag (journal prompt) die je al schrijvende gaat beantwoorden. Dat helpt om het schrijven op gang te brengen.

3. ALLES Schrijf alles op wat je denkt. En dan echt alles. Het hoeft niet te kloppen, het mogen alleen woorden zijn of korte (of juist hele lange) zinnen zijn.

4. LIEF Kijk met liefde naar wat je opschrijft Er is geen fout of perfectie. Oordeel niet over je woorden, maar schrijf gewoon lekker door. Dit is precies waarom schrijven heelt.

5. BEGIN En begin vandaag nog. Je leest deze post niet voor niks, dus ga schrijven. Nu.

 

Laat me vooral weten of deze tips jou hebben geholpen, ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij inmiddels al aan het schrijven bent.

 

Liefs Karin