Hoe journallen mij heeft geholpen door moeilijke periodes heen

Gepubliceerd op 11 oktober 2021 om 06:00

Dagboek schrijven, dat is eigenlijk wat journallen is toch? Naar mijn mening is journallen veel meer dan dat en ik leg je graag uit hoe het mij geholpen heeft om door mijn burn out heen te komen en door vele andere moeilijke periodes in mijn leven.

Wat is journallen nou eigenlijk echt?

Kort samen gevat is journallen het opschrijven van gebeurtenissen in je leven. Het opschrijven op zich heeft al een helende werking, omdat je je gedachten op papier los laat.

Door je gedachten op papier te zetten, maak je ruimte in je hoofd voor nieuwe gedachten. De ene keer zijn ze helpend en de andere keer boos of verdrietig. Het fijne van journallen is dat het allemaal mag en dat het allemaal oké is. Het is wat er op dat moment uit mag komen en dat is altijd goed. 

 

flow schrijven

Zolang ik me kan herinneren

Van kinds af aan heb ik al dagboeken en vaak schreef ik er een paar bladzijdes in en liet het dan weer een tijd liggen. Het bleef mijn interesse houden, maar echt elke dag schrijven deed ik niet. Toch pakte ik er altijd weer een dagboek bij wanneer ik door moeilijke periodes heen ging. Ook tijdens mijn scheiding, het overlijden van mijn moeder en tijdens mijn burn out schreef ik mijn gedachten op papier. Bladzijdes vol met woorden die van heel negatief gingen tot aan lovend en motiverend. 

Ook maakte ik tal van lijstjes in mijn dagboeken. To do lijstjes, wens lijstjes, budget lijstje, bucket lijstje en voor en tegen lijstjes. Ik schreef alles op. Soms in een mooi handschrift en soms in hanenpoten. Soms alleen een zin en soms hele verhalen. 

Zo hielp journal schrijven

Pas toen ik ontdekte dat dagboek schrijven ook anders kan, ging het mij nog meer helpen. Door middel van journallen kun je namelijk een oude gewoonte, een oud patroon of een blokkade meer inzicht geven. Door te schrijven met behulp van bijvoorbeeld journal prompts * ga je dieper in op een punt waar je tegen aan loopt. Het zorgt er voor dat je dieper gaat nadenken en het kan zelfs helpen om volledig vanuit flow te schrijven.

Zo kun je journallen

Wanneer je vanuit flow schrijft denk je niet meer na, maar schrijf je gewoon. Flow schrijven komt vanuit je intuïtie, je innerlijke- en hogere zelf. Je maakt dan verbinding met je eigen energie bron waar vanuit je enkel vanuit je gevoel schrijft. Wanneer je dan terug leest wat je hebt opgeschreven, ontdek je vaak duidelijke inzichten en antwoorden. Je geeft jezelf als het ware antwoord op een lastig dilemma of een keuze die je moet maken.

 

Wat mij vooral heeft geholpen is om alles te kunnen en mogen zeggen in mijn journal. Niemand die er een oordeel over had of er een mening over had. Geen ongevraagde adviezen of goedbedoelde tips, maar gewoon mijn gedachten en mijn woorden. 

Journal tips

  • Gun je zelf tijd en rust om even te gaan schrijven. Neem tien minuten, meer heb je niet nodig. Maar begin.
  • Schrijf alles op wat je in je gedachten hebt, ook al lijkt het nergens op te slaan of spring je van de hak op de tak. Het gaat er om dat je schrijft en niet om de perfecte chronologische volgorde.
  • Koop een mooie notitieboekje of journal, neem je journal avontuur serieus en geef ze liefde.
  • Gebruik journal prompts als je het lastig vind om iets te schrijven. Ze helpen je op gang om te gaan schrijven.
  • Heb je een probleem, dilemma of andere lastige situatie? Begin dan met al je gedachten hierover op te schrijven. Heb je alles eruit gegooid dan stel je jezelf de vraag "Wat kan ik doen?" En schrijf dan op wat er in je opkomt.

Veel schrijf plezier

Nog steeds schrijf ik niet elke dag, maar wel meerdere keren per week. Ik hoef niet per se elke dag te journallen, maar het is wel een belangrijk onderdeel geworden van mijn leven. Het helpt me rust in mijn hoofd te krijgen. Maar ook om situaties en mensen makkelijker los te laten en het geeft me inzichten die ik anders niet meteen zou zien. 

Journallen heeft mij geholpen om door die moeilijke periodes heen te komen en gaf me inzichten die ik nodig had. Het gaf en geeft mij een handvat om te ontspannen en ruimte te creëren voor het leven dat ik graag wil. Ik wens jou ook veel schrijfplezier en geniet van je ontdekkingsproces hierin. 

 

 

journal schrijven

Ben je nog op zoek naar een leuk journal, neem een kijkje in de shop bij de journals!

Wanneer je dit artikel interessant vond, raad ik je ook deze aan: Structuur aanbrengen in je week met behulp van een planning