Structuur aanbrengen in je week met behulp van een planning

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 06:00

Afgelopen tijd kreeg ik regelmatig de vraag hoe ik alles inplan wat ik doe. Mijn huishouden, tijd voor Robin, voor mezelf, mijn baan en mijn eigen business. Best veel en soms kan het overweldigend veel zijn waardoor je geen idee meer hebt hoe je alles gedaan krijgt. 

Nu geef ik je met alle liefde een paar tips waar je zelf meer orde op zaken kunt stellen in je planning. Dit kost je niet meer dan een uurtje per week en levert je juist meer tijd op.

week planning maken tips

7 tips om je planning op orde te maken

1. Op zondag is mijn soul sunday en op die dag plan ik, onder andere, de komende week in in mijn agenda. Alles wat ik moet doen, wil doen en zou willen doen schrijf ik op en geef ik een plekje in mijn agenda. Begin met drie to do's per dag. Zo blijft het overzichtelijk voor je. 

2. Per soort to do gebruik ik een kleurtje. Zo is roze voor mijn baan in loondienst, groen voor single power moms en blauw voor privé. Dat geeft me meer overzicht en structuur.

3. Omdat ik veel doe in een week plan ik ook mijn avondeten in. Zo hoef ik er doordeweeks niet over na te denken en alleen maar op het lijstje te kijken. Terwijl ik mijn avondeten bedenk en in plan, schrijf ik ook mijn boodschappen lijstje, zodat ik doordeweeks niet mis grijp.

4. Elke dag is mijn agenda mijn leidraad. Ik vind het heerlijk om een bolletje in te kleuren van en to do die klaar is. Maar als er iets open blijft staan, ben ik daar ook oke mee. Op zondag kijk ik even terug op de week en vraag mezelf af wat ik met die open to do's wil doen en waarom ik ze niet gedaan heb.

 

5. Onder aan mijn agenda, in het notitie vak, schrijf ik to do's op die ik wil doen als ik mijn andere to do's klaar heb. Mocht ik op een dag tijd over hebben, dan kan ik van dat lijstje nog iets doen.

6. Plan je vrije tijd in en me time in. Dat klinkt misschien overbodig, maar geloof me dat is het eerste wat er bij inschiet. Dus inplannen die tijd.

7. Houd je aan je planning. Natuurlijk kunnen er altijd dingen tussen door komen, maar de basis van de week staat nu duidelijk in je agenda. Kom die afspraken met jezelf ook na.

Mijn favoriete planners van dit moment zijn de Purpuz planner en de Mascha planner.

planning en structuur

Zelf reflectie

Elke zondag kijk ik naar de week die geweest is en bekijk ik wat er is blijven liggen, wat ik gedaan heb en hoe die week voor mij was. Neem ook hier even de tijd voor. Het is een reflectie momentje voor jezelf. En voordat je gefrustreerd raakt omdat je to do's maar niet af lijken te komen of je nergens aan toe komt, bekijk hoe dat komt. Waar is tijd naar toe gegaan, wat koste meer tijd en wat liep goed en wat niet. 

Vanuit dat oogpunt plan je je nieuwe week in en heb je weer een mooi en helder overzicht. Door deze structuur aan te brengen creëer je voor jezelf me time, rust en ruimte voor wat jij graag wilt doen. 

Loop je ergens tegen aan met je planning, laat het me hieronder weten. Ik help je graag op weg.