Ga je voor een echte of een nep boom? | Blogmas 2020 #5

Gepubliceerd op 5 december 2020 om 06:00

Wat doe jij dit jaar? Zet jij een echte kerstboom in huis, een nepperd of misschien wel helemaal geen kerstboom? Zoveel mensen, zoveel smaken natuurlijk. Er zijn tal van mogelijkheden, ook als je niet voor een echte kerstboom kiest.

een echte of nepperd? kerstboom

Ik heb al jaren een echte kerstboom staan. met een enkele uitzondering. Want op de momenten dat ik kittens in huis heb, wil ik nog wel eens overwegen om iets anders neer te zetten. Want ook als je geen kerstboom in je woonkamer wilt of kunt zetten zijn er andere opties. Zo heb ik een kerstboom die van hout is en super leuk in mijn vensterbank staat te shinen.

Elke boom heeft zo zijn voor- en nadelen natuurlijk.

De voordelen van een echte kerstboom is dat ze heerlijk ruiken en je echt die kerstvibe krijgt. Een nadeel is absoluut de uitvallende naalden, het recht zetten in de pot en het enorme karwei van het opruimen van zo'n ding. 

De voordelen van een nep (kunst) kerstboom is dat je geen last hebt van vallende naalden en het geen water hoeft te geven. Daarbij belast je op de lange termijn het milieu minder met een nepperd. Dan moet je er wel flink wat jaren mee doen uiteraard. het opruimen van een kunstboom is ook sneller gepiept. Het nadeel is dat het niet naar een dennenboom ruikt en iets de kerstvibe mist.

 

Een andere mogelijkheid is om een kerstboom te adopteren. Op verschillende plekken in het land kun je een echte kerstboom een soort van huren. je betaald een x bedrag en gaat op een afgesproken datum en tijd je kerstboom ophalen. Na de feestdagen kun je de kerstboom weer terug brengen en zorgen zij voor je boom de rest van het jaar. Zo worden er geen onnodige bomen gekapt, is natuurlijk beter voor het milieu, en heb jij elk jaar een prachtige, echte kerstboom staan.

kerstbooom alternatief

Zoals gezegd zijn er ook prima alternatieven voor een boom. De houten versies zijn makkelijk neer te zetten en op te ruimen. Je kan ook een feestelijke kerstboom op je deur knutselen of met afwasbare verf op je raam een mooie kerstboom tekenen.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog niet weet wat ik dit jaar ga doen. Ik neig steeds meer naar een kunstboom, omdat deze voor mijn gevoel wat milieu vriendelijker zijn dan het kappen van bomen. En omdat ik het altijd een flinke klus vind om een boom recht in de pot te krijgen en na de feestdagen weer op te ruimen.

Aan de andere kant heeft een echte dennenboom ook zijn charmes. 

Weet jij al wat je gaat zetten?

 

-liefs Karin