Kerst tradities creëren | Blogmas 2020 #11

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 06:00

Wat als kerst anders is dan kerst ooit is geweest. Het ligt voor de hand dat je nu meteen aan dit gekke virus jaar denkt. Maar eigenlijk bedoel ik dat niet per se. 

Want er kunnen zoveel andere dingen gebeuren waardoor kerst niet meer is zoals je het kende. Wat als bijvoorbeeld je in een scheiding ligt, je moeder is overleden, je hebt ruzie met je familie of je wil gewoon met je gezin een nieuwe traditie beginnen. 

Al snel loop je tegen de bekende obstakels aan. Want wat vindt je omgeving hiervan? Wat vind je familie er van dat je de kerstdagen ineens anders wil inrichten? En hoe deal je met dat enorme schuldgevoel dat je hebt, omdat niets meer hetzelfde is?

Met deze drie stappen krijg jij duidelijk hoe jij eigenlijk kerst wil vieren. En met de drie tips kom je van je schuldgevoel af, creëer jij je eigen kerst tradities en ga je er ook nog eens heerlijk van genieten.

wanneer kerst anders is

Gelukkig zijn er meer wegen naar Rome en mag jij je eigen weg bepalen. Pak er even pen en papier bij en volg dan de tips hier onder. Zeker weten dat jij deze kerst je eigen tradities gaat maken.

Drie stappen om te komen waar je wil zijn

  1. Stel jezelf de volgende vraag: "Hoe wil ik me voelen tijdens de kerstdagen?"
  2. De tweede vraag die je jezelf mag stellen is: "Wat zou ik wel en niet willen doen met kerst?"
  3. En de derde vraag die je jezelf mag stellen is: Wat kan ik doen om kerst te vieren, zodat ik mij er goed bij voel?"

 

Dit lijkt makkelijk, maar als je het gaat opschrijven gaan je gedachten met je aan de haal. Want dit is niet zoals het hoort en dit is niet zoals ik het me had voorgesteld. Ik weet het. Maar het is nu tijd om te gaan kiezen voor wat jij wil. En jij mag daarvoor deze vragen opschrijven en ze beantwoorden voor jezelf. 

Drie tips om van je schuldgevoel af te komen

  1. Jij mag zelf bepalen wat jij wil doen. Er is niemand anders verantwoordelijk voor hoe jij je voelt tijdens deze dagen (en elke andere dag trouwens). Als jij je boos, teleurgesteld of verdrietig voelt omdat het niet gaat zoals jij wil, dan is het jouw verantwoordelijkheid om er iets mee te doen. Geen enkel (schoon)familielid of situatie bepaald hoe jij omgaat met de kerstdagen. Jij bepaald. Jij kiest.
  2. Zie de komende feestdagen als een blanco bladzijde die jij zelf mag inkleuren. Welke leuke dingen kun en wil jij doen die je eerder niet hebt gedaan (maar wel had willen doen)? Maak eens een wish list met dingen waar jij blij van wordt. Hier kun jij je lege en blanco kerstdagen mee invullen. Precies zoals jij dat wil.
  3. Oké de feestdagen zijn anders dan anders. Kun jij daar oké mee zijn? Het is namelijk oké om er niet oké mee te zijn. Het hoeft niet meteen als een feestje te voelen. Accepteer dat je je nu even rot voelt. Dat is juist oké om nu te doen. Zo ga je meer ontspannen de kerstdagen in en kun je vrede hebben met hoe de situatie nu is. Stop het niet weg, maar wees je bewust van hoe je je voelt. En realiseer je dan dat je je nergens schuldig over hoeft te voelen. Het is nu gelopen zoals het deed en daar kun je niks meer aan veranderen. Wat je wel kunt doen is de situatie omarmen zoals het nu is. 

 

Alles wat ik hierboven heb geschreven heb ik mee gemaakt en doorleefd. En nee dat ging niet altijd even makkelijk en ik heb me zeker schuldig en rot gevoeld. Ook heb ik alle bovenstaande stappen en tips doorlopen om de kerstdagen in te vullen op een nieuwe, andere manier. Vanuit ervaring kan ik je vertellen dat  kerstmis op je eigen voorwaarden vieren, zoveel meer rust en blijdschap geeft. Dat gun ik jou ook. 

Maak er een mooie kerst van lieverd.

-Liefs Karin