10 creatieve hobby's voor ontspanning

Creativiteit in je leven geeft je ontspanning en zelfvertrouwen. Op zoek naar een leuke hobby?

 

Ik geef je tien creatieve  hobby's  om te ontstressen, te ontspannen en meer zelfvertrouwen mee te krijgen.

1. Schilderen

'Iedereen kan schilderen' volgens was dat een slogan die vroeger gebruikt werd en het is waar! Afgelopen zomer ging ik aan de slag met iets dat ik al als kind deed. Namelijk het schilderen op nummer.  De nummers zijn al aangegeven op het canvas en de bijbehorende verf is genummerd, zodat jij precies wet welke kleur waar moet. Erg leuk om te doen en ik heb er veel plezier in gehad. De video van mijn schilder avontuur vind je HIER en de link naar het schilderij dat ik schilderde hieronder. 

Maar ook het vrij schilderen is heerlijk om te doen. Er zijn zoveel soorten verf die je kan uitproberen, waterverf, olieverf, acrylverf. Je schildert voor jezelf, dus geen druk en geen perfectionisme is nodig om een kunstwerk te creëren. 

 

2. Junk journallen

Met afval/rommel dagboek schrijven dat is eigenlijk wat journallen betekent. De variatie is groot, zo kun je een herinneringen journal maken, een art journal, een recepten journal of gewoon een junk journal waar je van alles en nog wat in plakt, schildert, tekent en schrijft. De mogelijkheden zijn eindeloos en het fijne is dat er geen regels zijn. Alles mag en alles kan in jouw junk journal. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten.

 

Klik HIER voor de video over hoe je je eigen junk journal kunt maken.

 

3. Borduren

Begin van dit jaar heb ik een aantal dingen geborduurd en vond het erg leuk om te doen.  Vol goede moed begon ik aan het idee om van elke maand de wekelijkse of dagelijkse hoogtepunten een borduursel te maken, maar ik werd afgeleid door een andere hobby. Desalnietemin bestelde ik wel een heel leuk borduurwerk waar ik zeker tijd voor ga maken om te leren borduren.

4. Kleien

Kleien is lekker vies en super leuk om te doen. Creëer de leukste kleiwerkjes zoals een schaaltje, een elfenhuisje of ga als een professional aan de slag met pottenbakken. 

 

5. Macramé

De enige van deze tien hobby's die ik nog niet gedaan heb! Maar hoe leuk is het om zo'n prachtig wandkleed te maken?! Ware kunstwerken zie ik online voorbij komen. Zeker een hobby die ik ga uitproberen.

 

6. Sieraden maken

Je eigen armbandjes, kettingen of oorbellen maken. Heerlijk om te doen en iets dat ik als kind ook deed, misschien jij ook wel. Zeker niet kinderachtig, want je kunt voor jezelf de mooiste sieraden maken die je elke keer als je ze draagt een trots en fijn gevoel geven. Geen dure materialen nodig, dus een laagdrempelige hobby om te doen.

7. Naaien

Je eigen kleding naaien met je naaimachine, maar ook een quilt deken, kussenhoezen, knuffels en zo veel meer mooie creaties die onder jouw naaimachine vandaan kunnen komen. Een hobby die iets meer tijd en oefening kost, maar zeker de moeite waard is. Koop niet meteen dure stoffen, maar kijk eens rond in de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Daar vind je dekbed overtrekken, hoeslakens en veel leuke stoffen om iets heel leuks mee te maken.

 

8. DIY projecten

Pak een schroefmachine en een zaag en maak je eigen tafel, voetenbankje of kledingkast! Oké dat laatste hoeft niet meteen natuurlijk, maar kijk eens wat je zelf zou kunnen maken in huis of in je tuin. Ik maakte zo een aantal tafels voor inmijn tuin, een plankje waar mijn tv op staat en uiteindelijk mijn eigen kledingkast. Een hobby die ook niet duur hoeft te zijn, want ik maakte alles van oud pallethout en tweedehands hout. 

Kijk HIER de video waarin ik mijn eigen kledingkast en kaptafel maakte van oud pallet hout.

Denk ook aan een oude spiegel op pimpen met verf of  geef een ander item in je huis een nieuw kleurtje. Ga aan de slag om je hal op te vrolijken of geef je slaapkamer een make over. Doe het zelf-en is echt heel leuk om te doen en je hebt zoveel eer van je werk.

 

9. Breien

Een langzamere hobby maar absoluut de moeite waard is breien. Het enige dat je nodig hebt is een set breinaalden en wol en je kunt aan de slag. Overal zijn tutorials van te vinden. En misschien maak ik er ook nog wel een paar die je dan vindt op mijn YouTube kanaal. Abonneren is gratis, dus voel je welkom.

Ik begon vorig jaar in de zomer met breien, omdat ik op zoek was naar iets nieuws en tegelijkertijd iets waarin ik me kon ontspannen. Breien werd het en ik leerde mezelf de eerste steken. Ik begon gewoon, en het bleek dat ik het kon. Jij kan dit ook.

 

10. Haken

Mijn huidige hobby waar ik helemaal in zit is haken. Het is verslavend leuk en wanneer je eenmaal de steken door hebt kun je er echt alles mee maken. Denk aan je eigen home deco maken, zoals kussenhoezen, dekens, wandkleed en leuke mandjes. Maar ook je eigen kleding, zoals een trui, vest, spencer, pantoffels en een omslagdoek. Haken is echt een hele leuke hobby en zeker niet meer ouderwets te noemen. 

Mijn kussenhoezen haak patroon vind je HIER.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw hobby en wat jij graag doet om te ontspannen. Laat het me gerust weten via een dm op mijn Instagram pagina.