Terug blikken op 2020 | Blogmas 2020 #21

Gepubliceerd op 21 december 2020 om 06:00

We kunnen veel zeggen over dit jaar. Want wat zijn er bizarre dingen gebeurd in de wereld en in ons leven. Alles zoals we het kenden is veranderd en vraagt aanpassingsvermogen. Maar wat doet zo'n wereldwijde verandering met je leven? En buiten het hele pandemie gebeuren, wat is er allemaal in je leven gebeurd dit jaar? 

Nu kan ik alleen voor mezelf spreken natuurlijk en daarom neem ik je even mee in hoe 2020 voor mij was. En ja natuurlijk heeft het impact gemaakt op mijn leven. Maar sommige dingen zijn helemaal niet veranderd. 

Eind 2019 stelde ik een aantal doelen en zette ik een aantal intenties voor het nieuwe jaar. Ik wilde mijn eigen bedrijf opzetten, aan mijn gezondheid werken en goed voor mezelf zorgen. Dit is hoe mijn jaar is gegaan in vogelvlucht.

Niet zo leuk dit jaar.

Als ik terug kijk op dit jaar dan merk ik dat ik persoonlijk door verschillende fases heen ben gegaan. Fases van rouw, verdriet, blijheid, rust, geluk en ook teleurstellingen. Net als elk jaar daarvoor eigenlijk. Alleen nu met een pandemie boven mijn hoofd. Ik ontkom er niet aan om dit te noemen in deze blog natuurlijk, al zou ik het helemaal niet willen benoemen. Het is een feit dat dit een mega verandering is geweest dit jaar. 

Dus laat ik het gewoon maar als eerste hier over hebben. Welke impact heeft dit gehad op mij en mijn leven dit jaar? Vanaf het moment dat we in lockdown gingen was de grootste verandering dat mijn zoon thuis was van school. Hij ging, net als alle scholieren, vanuit huis onderwijs krijgen. En dat was in het begin zeker wennen. Na een paar weken wende dat ook en vonden we samen hier onze draai in. 

In tegendeel tot ceel mensen bleef ik naar mijn baan in loondienst gaan. Ik werk in een winkel en deze mocht (gelukkig) open blijven. Maar ook dat had impact op mij. Want ineens moesten we ons aan bepaalde regels in de winkel houden, werd het contact met klanten anders en was de pandemie onderwerp van gesprek. Terwijl mijn werk door ging, stond de rest om mij heen stil. En dat was raar en onrustig. Elke dag dat ik naar mijn werk ging (en ga) ben ik mij bewust van de risico's en voel ik me nog meer verantwoordelijk voor hoe ik hier mee om ga. Ondertussen had Robin ook zijn aandacht nodig en die kon ik niet altijd geven, omdat ik aan het werk was. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe dit voor mensen in de zorg moet zijn, want ik ben me bewust dat ik het virus mee naar huis kan nemen zonder dat ik het weet of andersom. 

Tot op de dag van vandaag vind ik het vooral mentaal pittig. De constante gedachten hierover en de verantwoordelijkheid die ik voel.

Dus dat over de pandemie kwestie. het is pittig, het was pittig en het zal vast nog wel even pittig blijven. Om mijn mentale gezondheid op peil te houden heb ik een aantal nieuwe prioriteiten gesteld. 

En dat is dat ik zorg dat ik voldoende slaap krijg, zo goed mogelijk eet en op tijd mijn rust momenten neem. Super belangrijk voor mij om niet gek te worden van alle onrust.

Gelukkig waren er dit jaar ook veel leuke veranderingen!

Ik begon namelijk serieus aan mijn dromen te werken. En ik begon met bloggen over onderwerpen waar ik gepassioneerd over ben. Intuïtief leven, bewuster leven, persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik maakte mijn eerste online cursus hierover en daar melde zich een leuke groep vrouwen voor aan. Dat gaf mij de boost om hier mee verder te gaan. Dat gaf mij ook de moed om mij op 1 juli in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als echt bedrijf! Een grote stap die ik midden in deze onrustige wereld zette. 

Het zorgde er voor dat ik meer ging doen van de dingen waar ik echt blij van werd en word. Ik geloof dat dat ook is wat in mijn 2020 voorop heeft gestaan. 

In de zomer hadden Robin en ik ook een fotoshoot samen. Een van de vele cadeautjes die ik jaar heb ontvangen trouwens. Dit jaar waren er veel leuke dingen die ik cadeau kreeg, ontvangen heb en opgestuurd kreeg. De fotoshoot was echt zo leuk om te doen en de foto's een mooie herinnering. 

Verder waren er nog allerlei toffe samenwerkingen met bedrijven waarvan ik hun leuke producten mocht ontvangen en een blog over mocht schrijven. Dat voelt nog elke keer zo bijzonder. En dan was er in mei het fantastische nieuws dat we een nieuwe huurhuis krijgen. Na jaren van wachten en visualiseren was het dan eindelijk zo ver en nog mooier dan we zelf hadden kunnen bedenken. Nog een paar maanden geduld en dan mogen we de sleutel ophalen. 

Privé gezien ging ik mijn voeding nog wat meer aanpassen en probeerde ik verschillende manieren van eten uit. Om te kijken wat bij mij paste en wat niet. Sommige methodes zijn niet voor mij weggelegd en er is niet specifiek 1 levensstijl die ik aan wil houden. Het is meer een combinatie van eet stijlen dat mij beter ligt. Zo eet ik 100% glutenvrij, en merk ik dat ik goed ga op minder geraffineerde suikers en minder vlees. Op 1 oktober dit jaar besloot ik om een jaar zonder vlees te gaan eten en dat bevalt tot op heden heel goed. Ik mis het vlees niet en ik voel me er beter bij. Nu werk ik toe naar consequent minder suikers te gaan eten en minder zuivel producten te eten. Ook dit valt voor mij onder intuïtief leven. Voelen wat je lichaam nodig heeft aan brandstof en wat niet.

Wat er niet veranderde dit jaar.

Er bleef ook veel hetzelfde, ondanks alles. ik hoorde veel om me heen dat mensen het lastig vonden zoveel thuis te zijn en met hun gezinnen op elkaars lip zaten tot vervelens toe. dat je nergens meer naar toe mocht en zelfs op vakantie gaan werd afgeraden.

Ik moet je zeggen dat ik daar geen last van heb gehad. Ik was voor de pandemie ook veel, graag en vaak thuis met zoonlief. En ik geniet daar oprecht van. Ik vind de tijd dat ik thuis ben heel fijn en ik houd van mijn bubbel hier. Als introvert heb ik toch al graag tijd voor mezelf en dat veranderde dus ook niet dit jaar. 

Dat Robin veel thuis was, omdat hij niet naar school hoefde vond ik eigenlijk heel gezellig. Natuurlijk was het even wennen in het begin, maar dat was niet anders als dat hij vakantie zou hebben. Dan is het de eerste dagen ook even aftasten en weer wennen. Maar al snel vinden we onze draai daarin en kunnen we het samen prima vinden zo in huis. Ook vond ik het fijn dat ik nu wat meer inzicht kreeg in wat hij op school doet en wat hij leert. Daardoor kon ik hem ook beter begeleiden met huiswerk en helpen waar het nodig was. 

Dit jaar was voor mij een jaar waarin ik mezelf nog beter heb leren kennen. Waarin ik stappen maakte die ik eerder niet meer durfde te maken. Een jaar waarin ik merkte dat jezelf prioriteit geven echt heel belangrijk is en dat luisteren naar je eigen lichaam, geest en ziel alles te maken heeft met jezelf lief hebben.

Het was een raar, onrustig maar ook bijzonder jaar. In de volgende blog ga ik met je delen hoe jij het volgende jaar in kunt gaan met mooie intenties en doelen. Een nieuw jaar biedt weer nieuwe kansen en frisse bladzijdes om zelf in te vullen. Kijk terug op dit jaar, leer ervan, wees dankbaar en zet je intenties voor het nieuwe jaar. 

 

-liefs Karin